Konkurs za projekte ujednačenog razvoja jedinica lokalnih samouprava

Bez autora
Aug 26 2010

Pokrajinski sekretarijat za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju objavio je 20. avgusta 2010. godine konkurs za sufinansiranje projekata koji doprinose ujednačavanju stepena razvijenosti jedinica lokalnih samouprava u Vojvodini. Konkurs će biti otvoren do 10. septembra 2010. godine. Cilj konkursa je da se poboljša komunikacija građana sa lokalnom samoupravom i javnim komunalnim preduzećima, te podizanje kvaliteta komunalnih usluga u lokalnim zajednicama. Pravo učešća na konkursu, kao podnosioci projekta, imaju lokalne samoupave u Vojvodini, koje imaju usvojene strategije lokalnog razvoja. Jedinice lokalne samouprave mogu biti podnosioci samo jednog predloga projekta, a mogu da konkurišu u partnerstvu sa jednom ili više jedinica lokalne samouprave. Takođe mogu da konkurišu u partnerstvu i sa udruženjem građana, odnosno NVO, ali najviše u dva predloga projekta...

Konkurs za projekte ujednačenog razvoja jedinica lokalnih samoupravaPokrajinski sekretarijat za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju objavio je 20. avgusta 2010. godine konkurs za sufinansiranje projekata koji doprinose ujednačavanju stepena razvijenosti jedinica lokalnih samouprava u Vojvodini.

Konkurs će biti otvoren do 10. septembra 2010. godine.

Cilj konkursa je da se poboljša komunikacija građana sa lokalnom samoupravom i javnim komunalnim preduzećima, te podizanje kvaliteta komunalnih usluga u lokalnim zajednicama.

Pravo učešća na konkursu, kao podnosioci projekta, imaju lokalne samoupave u Vojvodini, koje imaju usvojene strategije lokalnog razvoja. Jedinice lokalne samouprave mogu biti podnosioci samo jednog predloga projekta, a mogu da konkurišu u partnerstvu sa jednom ili više jedinica lokalne samouprave. Takođe mogu da konkurišu u partnerstvu i sa udruženjem građana, odnosno NVO, ali najviše u dva predloga projekta.

Za konkurs je obezbeđeno 40 miliona dinara. Pojedinačni projekti  dobijaju najviše dva miliona dinara, dok je za projekte u partnerstvu dve ili više lokalnih samouprava tri miliona dinara. Lokalne samouprave su za realizaciju projekta u obavezi da obezbede sopstveno učešće i to u zavisnosti od razvijenosti. Taj iznos je 10 posto za nerazvijene, 15 posto za delimično razvijene i 25 posto za razvijene opštine.

Sistem dvosmerne komunikacije građana sa lokalnom samoupravom po pitanju komunalnih problema  je različit i potrebno ga je standardizovati kako bi građani bili u mogućnosti da prijave komunalne probleme na jedinstven broj putem call-centra, koji bi bili formirani u svim opštinama. Građani bi bili u mogućnosti da prijave komunalne probleme i slanjem SMS poruka, komuniciranjem putem internet portala, kao i dolaskom na određeni šalter. Građani putem ovog sistema postaju direktni aktivni učesnici podizanja nivoa efikasnosti komunalnih usluga.

Sistem je nazvan "zelena linija" zato što se veruje da efikasno rešavanje ovakvih problema upravo doprinosi i zaštiti životne sredine, a ekologija je osnov lokalnog održivog razvoja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik